Proprietati terapeutice si moduri de utilizare ale albăstrelelor

0

Denumirea știinţifică: Centaurea cyanus.

Denumiri populare: măturică, vineţea, floarea paiului, floarea grâului, tătăișănvânătă, iarba frigurilor.

Prezentare. Albăstrelele sunt plante erbacee din familia compozitelor, înalte de până la un metru – înălţimea lor fiind, în mod obișnuit, de 50 – 60 cm. La maturitate, tulpina albăstrelelor este păioasă, lemnificată, păroasă, ramificată. În vârful tulpinii se dezvoltă capitule cu flori în nuanţe de albastru-violet, purpurii, roze și chiar albe – mai exact spus niște măciulii care sunt asemenea unei explozii de petale, ce se pot închide seara și deschide dimineaţa. Albăstrelele smălţuiesc fâneţele, lanurile de grâu și secară, taluzurile drumurilor. Preferă locurile uscate și însorite, chiar și atunci când condiţiile de viaţă sunt dificile. Înfloresc din iunie și până în septembrie. În mod obișnuit, de la albăstrele se recoltează inflorescenţa (sau chiar numai petalele), dar poate fi utilizată și planta întreagă.

Substanţe active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin.

Întrebuinţări. Albăstrelele se folosesc, în principal, în tratamente privind iritaţiile oculare, adică în conjunctivite, în inflamaţii ale pleoapelor. Preparatele din albăstrele se folosesc și ca diuretic. Acţionează, cu bune rezultate, și împotriva diareii, a reumatismului, a afecţiunilor renale sau ale vezicii urinare. O aplicaţie cu albăstrele poate readuce și pofta de mâncare.

Potrivit specialiștilor, produsul terapeutic pe bază de albăstrele acţionează pe trei direcţii: calmant, diuretic, astringent. Celelalte efecte în plan terapeutic se obţin, sau se potenţează, în combinaţie cu alte plante medicinale.

În mod obișnuit, albăstrelele sunt utilizate în tratamentele legate de inflamaţiile ochilor.

Principalele beneficii asupra organismului:

1. Ceaiurile și infuziile obținute din flori de albastrele sunt eficiente împotriva infecțiilor urinare.

2. Indicate pentru calmarea tușei și a bronșitelor.

3. Preparatele din flori de albastrele au efecte benefice asupra ficatului și a bilei. Stimulează secrețiile biliare și ajută la detoxifierea ficatului.

4. Conjuctivitele, iritațiile oculare, ochii obosiți și pleoapele căzute pot fi tratate cu ajutorul acestei plante.

5. Calmează durerile dentare (gargară cu ceai din albastrele)și grăbește vindecarea oreonului.

6. Băile cu albastrele ajută la vindecarea iritațiilor pielii. Eczemele, zemuinde, pruritul, furunculoza pleoapelor, leziunile ulcerate, înțepăturile de insecte sunt tratate cu ajutorul florilor de albastrele.

7. Au efecte imediate asupra tonusului pielii și împiedică apariția ridurilor.