Miere de Manuka: ce este și la ce folosește?

0

Foarte specială, și cu multe virtuți medicinale. Provenind din Noua Zeelandă din zone izolate și ferite de poluare, din arborele Manuka, este o miere monofloară, unică în lume.

Arborele Manuka este un arbust cu flori albe și roz foarte aromate. Ramurile sale sunt dense acoperite cu frunze verzi parfumate și persistente, care produc un ulei esențial cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. Toate caracteristicile acestei plante exotice oferă mierii Manuka gustul său unic, precum și numeroasele sale virtuți.

Care sunt caracteristicile sale?
Mierea de Manuka are o aromă foarte puternică cu note de eucalipt. Are o culoare foarte închisă și o textură cremoasă. Această miere are, printre altele, un gust unic, diferit de alte miere, mai puternic și mai gros. Este o miere simultan delicioasă și rafinată, care poate aduce fericirea gurmanzilor.

Care sunt avantajele și virtuțile mierii de Manuka?

Numită și nectar al zeilor  datorită numeroaselor virtuți și beneficii, puterile sale remarcabile de vindecare se datorează concentrației sale mari de metilglyoxal sau MGO ale căror enzime pot rezista la lumină și căldură și care o face cel mai puternic antibacterian.

Această moleculă a fost redenumită Factory Manuka unică sau UMF și servește ca referință pentru a determina proprietățile antibacteriene. Cu cât aceasta cifra UMF este mai mare, cu atat mierea este considerata a avea un efect bioactiv mai ridicat. Mierea de Manuka ce se utilizează ca tratament ar trebui sa aibă un UMF de minim 10 pentru a fi considerata eficienta din punct de vedere terapeutic. Mierea de Manuka conține, de asemenea, un element dezinfectant și leptosperină, o substanță care se găsește doar în nectarul florilor de Manuka.

În acest scop, această miere specială poate ajuta la prevenirea, tratarea infecțiilor și la combaterea multor tulpini de bacterii. De asemenea, are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și poate fi, în unele cazuri, mai eficient decât antibioticele. Mierea de Manuka cu un indice de +18 poate vindeca diverse afecțiuni, și anume:

inflamarea amigdalelor;
angina;
aftele;
gingivita;
tuse;
bronșită;
sinuzită;
ulcerul stomacului;
gastrită;
edem;
infecții intestinale;
inflamația colonului;
și alergii.

Cum se folosește mierea de Manuka?
Considerată un adevărat aliat pentru sănătate, mierea de Manuka este eficientă și potrivită pentru toate utilizările de zi cu zi. Există multe modalități de a o utiliza ca aliment sau ca medicament. Ca si indulcitor, pe pâine prăjită sau amestecată cu cerealele, pentru un mic dejun sănătos. Mierea de Manuka poate fi, de asemenea, aplicată direct pe piele, protejând țesutul și ajutând la vindecarea mai rapida a rănilor și la cicatrizarea acestora:

  • arsuri, răni, tăieturi, infecții și ulcere ale pielii
  • Acnee, Eczeme, Psoriasis – în aceste cazuri se recomanda aplicarea mierii pe zonele afectate și, după un timp de așteptare, aceasta se clătește cu apa