Menopauza – ce se petrece cu organismul meu?

0

Menopauza s-ar traduce prin incetarea functiei ovariene, mai exact  de  secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), dar si a functiei ovulatorii.  Perioada minima de debut este varsta de 40 de ani, insa ca in orice alta afectiuni poate sa difere de la organism la organism. Popular este definita este definita ca acel moment din viata unei femei cand ciclul menstrual inceteaza si femeia nu mai poate ramane insarcinata. Ceea ce ar trebui retinut ar fi faptul ca menopauza nu este o boala, ci o etapa normala, fiziologica.

In urma aceesteia, femeile resimt atat transformari fizice cat si emotionale:

Fizice:
bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual.

Emotionale:
indispozitii, anxietate, depresie, stare de nervozitate, pierderea apetitului sexual.

Aproximativ 1/3 din femei nu au astfel de probleme, dar marea majoritate au episoade reprezentate de bufeuri, transpiratii nocturne, sangerari neregulate, dureri musculare si articulare, diverse stari emotionale, consecinte ale deficientei estrogenice, toate aceste simptome afectand calitatea vietii femeii.

Netratate aceste simptome pot persista multe luni, sau chiar ani, dar ele pot fi eliminate cu usurinta prin tratament, astfel incat femeia sa-si recapete starea de “bine general” avuta anterior instalarii menopauzei.Care sunt posibilitatile terapeutice de substitutie hormonala?
Exista doua categorii bine cunoscute de produse terapeutice de substitutie hormonala care au ca efect suprimarea simptomelor menopauzei, si anume:
– terapie de substitutie combinata secventiala cu administrare orala de estrogen si progestogen sau
– terapie de substitutie combinata continua

Care sunt consecintele menopauzei pe termen mediu si lung?
Scaderea progresiva a nivelului de estrogen dupa instalarea menopauzei presupune pe termen mediu si lung:
– aparitia osteoporozei
– cresterea riscului de boala cardiovasculara
– cresterea riscului aparitiei tulburarilor de sistem nervos central- de ex. Boala Alzhaimer

Pentru a depasi mai usor aceasta etapa a vietii, femeile ar trebui sa puna accent pe 4 lucruri esentiale:
– hidratare, dieta, suplimentare cu fitoestrogeni şi mişcare alternată, odihna suficienta

Hidratarea înseamnă că trebuie să bem lichide suficiente, mai ales ceaiuri, supe, compoturi, distribuite pe parcursul întregii zile, dacă e posibil, chiar peste 2 litri zilnic.

Tratamentele naturiste sunt o buna alternativa pentru a usura aceasta etapa a vietii:

Pentru ameliorarea tulburarilor hormonale se recomanda urmatoarele retete:
Rp.1: flori de salcam 20 gr, flori de soc 20 gr, pelin 10 gr, radacina de lemn dulce 20 gr, radacina de cerentel 20 gr, boabe de ienupar 10 gr. O lingura de amestec de plante se pune la macerat timp de 3 ore intr-o cana cu apa, dupa care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupa alte 10 minute de repaus se filtreaza. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara cel mult 1 l de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare data cand se bea, se incalzeste la 400C si se indulceste cu miere.

Rp. 2: flori de coada soricelului 20 gr, frunze de vasc 15 gr, coada racului 15 gr, traista ciobanului 25 gr, sunatoare 20 gr, talpa gastii 5 gr. Se prepara o infuzie din 2 linguri amestec de plante la 1 l apa. intreaga cantitate se bea in cursul unei zile. Seara se mai poate prepara o noua infuzie care se bea indulcita, inainte de culcare.

– Dieta lacto-ovo-vegetariana, bogata in sucuri si cruditati, cura crudivora depurativa timp de 5-7 zile pe luna, cu grau incoltit.
– Se bea suc de orz verde, 3×50 ml pe zi.
– Se tine cura cu boabe de ienupar.
– Dusul scotian alternant de 2-3 ori pe zi.
– Dusul rece general de 3 ori pe saptamana.
– Baia de soare, cura de aer cu gimnastica respiratorie si
fizica.