Infecția urinară la bărbați și femei. Cauze, simptome, tratament, prevenție

0

Ce este infecția tractului urinar?
O infecție a tractului urinar, numită și „cistită”, este o infecție care poate afecta una sau mai multe părți ale sistemului urinar: rinichii, ureterele, vezica și uretra. Cel mai adesea se manifestă prin durere sau senzație de arsură la urinare (= emisia de urină), uneori prin dureri abdominale și febră.

Iată principalele funcții ale diferitelor părți ale sistemului urinar:

Rinichii asigură filtrarea sângelui. Ele permit eliminarea deșeurilor și joacă, de asemenea, un rol important în reglarea fluidelor corporale și a tensiunii arteriale.
Ureterele sunt mici canale care permit trecerea urinei de la rinichi la vezică.
Vezica servește ca rezervor de urină.
Uretra duce urina de la vezică spre exteriorul corpului.

Diferitele tipuri de infecții ale tractului urinar
Există 3 tipuri de infecții ale tractului urinar, în funcție de locația infecției.

Cistita infecțioasă când Escherichia coli se găsește în urină
De departe cea mai frecventă formă de infecție a tractului urinar, cistita afectează aproape doar femeile. Este o inflamație a vezicii urinare. În cele mai multe cazuri, inflamația este cauzată de proliferarea bacteriilor intestinale de tip Escherichia coli, care sunt numeroase în jurul anusului. Bacteriile se deplasează din zona anale și vulvare în vezica urinară în sus. Orice lucru care împiedică golirea vezicii urinare crește riscul de cistită, deoarece crește retenția de urină, deci timpul de proliferare a bacteriilor. Cistita este întotdeauna însoțită de uretrită, inflamația uretrei.

Uretrita infecțioasă
Dacă infecția afectează numai uretra (canalul care leagă vezica urinară cu meatul urinar), se numește uretrită. Acestea sunt adesea infecții cu transmitere sexuală (ITS) frecvente la bărbați. Și femeile pot suferi și ele. Diferiți agenți infecțioși pot provoca uretrita. Cele mai frecvente sunt clamidia și gonococul (bacteriile responsabile de gonoree). La bărbați, uretrita poate fi însoțită de prostatită (infecția prostatei).

Pielonefrita
Pielonefrita este o afecțiune mai gravă. Se referă la inflamația pelvisului (cavitatea rinichilor care colectează urina) și la rinichi în sine. Acest lucru rezultă de obicei dintr-o infecție bacteriană. Poate fi o complicație a cistitei netratate sau prost tratate, care duce la creșterea bacteriilor de la vezică la rinichi și la proliferarea acestora la acest nivel. Pielonefrita acută apare mai des la femei și este și mai frecventă la femeile însărcinate. De asemenea, este frecventă la copiii cu o malformație a ureterelor cauzează un reflux de urină de la vezică la rinichi. Vezi mai multe informații despre pielonefrită.

Mai afectati de infecțiile tractului urinar: bărbații sau femeile?
Frecvența infecțiilor tractului urinar depinde de vârstă și sex.

Infecția tractului urinar la femei
Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, deoarece uretra femeii, mai scurtă decât cea a bărbatului, facilitează intrarea bacteriilor în vezică. Se estimează că, în America de Nord, 20% până la 40% dintre femei au avut cel puțin o infecție a tractului urinar. Multe femei vor contracta multe pe parcursul vieții. Aproximativ 2% la 3% dintre femeile adulte ar avea cistită în fiecare an.

Infecția tractului urinar la om
Bărbații tineri nu sunt afectați de această afecțiune, iar bărbații mai în vârstă cu tulburări de prostată prezintă un risc mai mare.

În ceea ce privește copiii, aceștia sunt mai rar afectați. Aproximativ 2% dintre nou-născuți și sugari contractează infecții ale tractului urinar. În special bebelușii care prezintă o anomalie a tractului urinar sunt cei care suferă de aceasta. La 6 ani, 7% dintre fete și 2% dintre băieți au avut infecții ale tractului urinar cel puțin o dată.

Care sunt cauzele infecției tractului urinar?
În mod normal, urina este sterilă. Conține 96% apă, săruri și componente organice, dar este lipsit de microorganisme. Sistemul urinar are multe apărări împotriva infecțiilor:

 • fluxul urinar expulzează bacteriile și face mai dificilă ascensiunea la vezică și rinichi;
 • aciditatea urinei (pH sub 5,5) inhibă dezvoltarea bacteriilor;
 • suprafața foarte netedă a uretrei face dificilă creșterea bacteriilor;
 • forma ureterelor și vezicii urinare previne creșterea urinei la rinichi;
 • sistemul imunitar combate de obicei infecțiile;
 • peretele vezicii urinare conține celule imune, precum și substanțe antibacteriene;
 • la bărbați, secrețiile prostatei conțin substanțe care încetinesc înmulțirea bacteriilor din uretră.

Care sunt simptomele infecției tractului urinar?

 • Durere sau arsură la urinare.
 • Frecvență anormal de mare de urinare în timpul zilei (uneori, urinarea apare și noaptea).
 • Un sentiment persistent de a avea nevoie să urineze.
 • Urină tulburată care emană un miros neplăcut.
 • Gravitatea în abdomenul inferior.
 • Uneori sânge în urină.
 • Fără febră dacă este o simplă cistită.

Cum să preveniți cistita?

Sfaturi pentru reducerea riscului de infecție a tractului urinar
Bea suficient, în special apă. Sursele noastre recomandă consumul de 6 până la 8 pahare de apă sau diverse băuturi (ceai, limonada, supe etc.) pe zi. Această măsură servește ca o scară, dar nu se bazează pe date științifice exacte.

Sucul de afine este o opțiune interesantă pentru prevenirea recidivei, deoarece împiedică bacteriile să adere la pereții tractului urinar. Un adult sănătos ar trebui să producă între ½ litru și 2 litri de urină pe zi.
Nu țineți înapoi dorința de a urina, păstrarea urinei în vezică este o modalitate de a oferi bacteriilor timp să se înmulțească.
Luptați împotriva tulburărilor de tranzit intestinal, în special împotriva constipației care contribuie la cistită, deoarece bacteriile stagnează în rect.

La femei
Cea mai bună metodă pentru fete și femei de a preveni infecțiile tractului urinar este să ștergi mereu din față în spate cu hârtie igienică după ce au făcut mișcare intestinală sau după urinare.
Urinați imediat după actul sexual.
Spălați zilnic zonele anale și vulvare. Cu toate acestea, o toaletă prea „agresivă” nu este recomandată, deoarece slăbește mucoasele.
Evitați pe cât posibil utilizarea deodorantelor (parfumuri intime, dușuri vaginale), în zona genitală și uleiuri de baie sau mousse, care pot irita mucoasa uretrei. Acest lucru poate provoca simptome care sunt similare cu cele ale unei infecții ale tractului urinar. Dacă doriți să utilizați un produs, asigurați-vă că nu este iritant și favorizați un pH neutru.
Utilizați întotdeauna prezervativele lubrifiate, care sunt mai puțin iritante pentru organele genitale. Și nu ezitați niciodată să adăugați gel lubrifiant.
În caz de uscăciune vaginală, utilizați un lubrifiant solubil în apă în timpul sexului pentru a evita iritarea.
În cazul infecțiilor frecvente atribuite utilizării unei diafragme, se recomandă schimbarea metodei contraceptive.

La bărbați
Este mai dificil să preveniți infecțiile tractului urinar la bărbați. Este important să beți suficient pentru a menține un flux bun de urină și pentru a trata o afecțiune a prostatei, dacă este necesar. În plus, uretrita corespunzătoare infecțiilor cu transmitere sexuală poate fi prevenită prin utilizarea prezervativului în timpul sexului cu orice partener nou (sau nou). Inflamarea uretrei este frecventă la bărbații care dezvoltă gonoree sau chlamydia.