Diabetul – plantele care domină efectele nocive ale zahărului

0

Modificarea obiceiurilor alimentare din ultimele decenii este la originea progresiei rapide a diabetului în țările dezvoltate. Mâncăm prea multe dulciuri și organismul nostru nu știe cum să le proceseze. Există plante care pot să facă acest lucru fiind  o boală tratabilă.

Diabetul este o maladie care a fost decelată de terapeuți foarte devreme în istoria omenirii. Textul cel mai vechi care îl menționează este papirusul de la Eber, scris cu 1500 ani a.c. Ușor de observat la bolnav din cauza simptomelor tipice (multă urină, sete și foame excesive) și a fost descris de cei mai mari medici ai istoriei, printre care Aristotel, Galien, Avicena și Paracelsus.  Deși este o boală tratabilă, diabetul a cunoscut o creștere fenomenală și este fără îndoială boala cea mai răspândită a începutului secolului XXI (se prevăd circa 300 milioane de diabetici în lume până în 2025).

Numărul mare de diabetici nu are granițe și afectează toate tipurile de populații.

Cauzele principale sunt în principal proasta alimentație, prea bogată în zahăr, mâncată oriunde și oricând. Acest fapt bulversează ritmul cronobiologic natural. Îmbătrânirea populației  și numărul mare de persoane inactive  fizic sunt alte cauze majore ale diabetului. Deși a fost banalizat, diabetul este o boală redutabilă pentru că dă complicații foarte grave (orbire, boli cardio-vasculare) dacă nu este îngrijit cum trebuie. Din fericire, medicina actuală, datorită descoperirii în 1921 a insulinei de către doi cercetători canadieni, prin purificarea insulinei pornind de la extras din pancreas au permis evitarea riscurilor pentru bolnavii de diabet.

În sens medical, cuvântul diabet desemnează o mare familie de boli: se distinge diabetul zaharat (cel mai des întâlnit) în care sunt probleme cu glicemia, diabetul insipid care se manifestă printr-o mare cantitate de urină, diabetul renal care se caracterizează prin eliminarea de glucoză în timp ce glicemia e corect reglată, diabetul gestațional care este caracteristic femeilor gravide. Ne vom limita la ceea ce se numește popular diabetul zaharat, care apare mai ales pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă. Este vorba de o stare pre-diabetică  ce poate evolua spre un diabet care nu este dependent de insulină, dar poate să se transforme într-un diabet dependent de insulină.

Usturoiul și ceapa, dar și afinul

Există numeroase plante numite anti-diabetice : cele care au proprietatea de a ajuta organismul să gereze căderile de glicemie fără a mobiliza sistematic pancreasul. Cele mai cunoscute sunt fără îndoială usturoiul și ceapa. Cea mai simplă formă de utilizare este consumul sub formă alimentară. Ceapa se poate stoarce si folosi sucul (50 de picături înainte de fiecare masă) capsulele de extract de usturoi sunt folosite pentru numeroasele lor calități, printre altele aceea de a favoriza scăderea glicemiei.

Numeroase rețete cumulează plante cu virtuți care pot regla glicemia: mușcata (geranium), hameiul, frunzele de căpșuni, frunzele de eucalipt, semințele de schinduf. O plantă eficientă dar puțin folosită este Galega officinalis, care scade puternic nivelul de zahăr în sânge, în diabetul zaharat.

Afinul.Frunzele lui conțin foarte mult crom. Acest oligo-element este indispensabil în lanțurile enzimatice ale pancreasului și carența sa poate favoriza fragilizarea pancreasului. Afinul are alte elemente care acționează împreună cu cromul. Acționează asupra intestinului și sistemul circulator, are acțiune antiseptică și fortifiantă.