Despre alimentele bio

0

Fructele și legumele – arborii fructiferi se cultivă respectând cerințele agriculturii biologice, în același timp cu apariția unei piețe de fructe exotice importate. Livadă este fragilă, întreținerea ei biologic cere o atenție continuă. Insectele dăunătoare ale merilor sunt tratate cu fiertură bordeleză și bacilul Thutinge, o insectă care se hrănește cu larvele de fluturi.    O tăiere corectă iarna și alegerea judicioasă a arborilor sunt elementele indispensabile reușitei unei livezi biologice.

Printre fructele exotice, banana bio este cea mai căutată. Cultivată în Republica Dominicană,                                                                                                                                    in DOM-TOM și în Africa este recoltată la maturitate (și nu verde) nu este scăldată într-o baie de fungicide (ceea ce o distinge față de bananele convenționale). Ananasul bio este adesea propus mai degrabă verde decât galben, ceea ce nu este un semn de imaturitate, ci de calitate. În ceea ce privește legumele, îngrijirile aduse solului sunt cele mai importante, datorate lucrărilor minuțioase și fertilizării naturale a solului. Rotația culturilor, stăpânirea inteligentă a buruienilor, plivirea mecanică și folosirea unor remedii naturale permit producerea de legume bogate în micro-nutrimente și lipsiți de reziduuri chimice.

Faptul că sunt netratate implică o dificultate în conservarea fructelor și legumelor biologice. Pentru a le păstra toate calitățile trebuie consumate foarte proaspete sau congelate, fără a le decoji (periați un pic cu o periuță curată dacă este cazul) Consumați-le crude sau la vapori.

Pâinea și cerealele

Deși cerealele reprezintă 40% din piața produselor bio, sunt adesea importate pentru că au un randament slab, agricultorii trebuie să țină seama de rotația culturilor cu scopul de a îmbogăți și a lăsa să se odihnească pământul.

Pentru a cultiva cereale biologice, agricultorul practică plivirea mecanică sau prin foc, îmbogățește pământul cu îngrășăminte naturale (compost, gunoi) și îngrășăminte verzi (plante cu rădăcini care lucrează pământul în adâncime și îl îmbogățesc).

Dar aceste culturi sunt de asemenea izvorul unei mari creativități readucând gustul cerealelor din trecut și uitat de agricultura contemporană. Quinoa (orezul Incașilor) Kamut-ul (grâu bogat în proteine) Millet-ul se regăsesc pe mesele amatorilor de alimentație bio, pentru a le aduce varietate și complementaritate.

Este și cazul leguminoaselor adesea uitate și care au un rol privilegiat în cadrul unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Cerealele și pâine biologică sunt integrale. Rafinarea este contra spiritului bio. Scoțând învelitoarea bobului de cereale, înseamnă lipsa fibrelor și nutrimentelor care produc probleme de tranzit. În plus, se aliază cu tratamentele fizice și chimice pe care dieta bio o implică. Dacă aveți timpul si resursele de a vă procura o mașină specială, vă sfătuim să vă faceți singuri pâinea. Amestecând după bunul plac ingredientele bio, veți oferi familiei pâine proaspătă, făcută cu atenție.

Carnea  – Există ferme de găini, rațe, oi, porci care răspund caietului de sarcini al produselor bio. Pentru toate animalele crescute biologic, un singur tratament antibiotic și un singur  tratament antiparazitar pe an sunt suficiente. Celelalte tratamente se regăsesc în homeopatie și fitoterapie. Toate vitaminele, oligoelementele, și proteinele necesar sunt furnizate prin alimente. Animalele sunt în general foarte rezistente pentru a se apăra natural de un atac microbian. Este foarte important să alegem rasa adaptată terenului și   climatului locului de creștere.