Cuptorul cu microunde, periculos pentru sănătate?

0

In peste 65% din gospodăriile românești se folosește cuptor cu microunde. Cu toate acestea, problema pericolelor posibile și a impactului asupra sănătății asupra utilizării, mai mult sau mai puțin intensive, a unui astfel de dispozitiv rămâne nesoluționată.

Cuptorul cu microunde este inofensiv? Întrebarea este atât interesantă, cât și importantă, deoarece acest dispozitiv face parte acum din viața noastră de zi cu zi. Întrebarea este de asemenea complexă, deoarece, atunci când vorbim despre posibile efecte asupra sănătății, trebuie să distingem posibilele cauze ale acestor efecte.

Mâncarea devine mai săracă nutrițional sub influența undelor
De la invenția sa, acest aparat continuă să stârnească multe dezbateri. Pentru unii, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate pentru alții adevărata binecuvântare.

Au fost realizate mai multe studii pe această temă și au oferit un răspuns care nu va atrage neapărat susținători ai gătitului rapid.

Din punct de vedere strict nutrițional, cuptorul cu microunde ar reduce calitatea alimentelor. Un om de știință elvețian, Hans Hertel, a avansat această teorie într-un studiu în care a demonstrat că transformarea moleculelor alimentare, sub influența undelor, le-a epuizat conținutul de nutrienți. Un al doilea studiu, realizat, a furnizat dovezi că persoanele care consumă alimente gătite sau încălzite în cuptorul cu microunde prezintă o creștere rapidă a colesterolului, leucocitelor și o scădere a hemoglobina.

Gătitul sau reîncălzirea în cuptorul cu microunde denaturează alimentele. Adevărat sau fals?
Adevărat „Există schimbări în microstructura alimentelor încălzite, dar orice gătit (cu apă, aburi) duce la modificări de textură și / sau structură”, spune dr. Laurent Chevallier, nutriționist, atașat la Spitalul din Montpellier.

Vitaminele și mineralele sunt conservate. Adevărat sau fals?
Fals “Gătitul cu microunde distruge parțial acizii grași esențiali și două treimi din vitaminele C sau B9″, spune dr. Chevallier. Ca toate modurile de gătit la temperatură înaltă. Doar gătirea cu abur le conserva mai bine. ”

Să stai în fața unui cuptor cu microunde este periculos. Adevărat sau fals?
Adevărat și fals „Undele sunt inofensive dacă sunt limitate în interiorul  cuptorului. Deschiderea ușii întrerupe emisia acestora, analizează dr. Perrin. A nu se deschise ușa acestuia în timpul funcționarii.

Trebuie utilizate materiale compatibile cu microunde. Adevărat sau fals?
Adevărat „Pentru a încălzi un aliment, evitați recipientele din plastic, care pot conține bisfenol A. Acest produs chimic poate sub efectul căldurii, să migreze în alimente.

Evitați vasele metalice, cu decorațiuni aurite sau argintate, deoarece metalul nu lasă undele să treacă, dar interacțiunea lor poate provoca scântei care deteriorează cuptorul. Ideal este vasul de sticlă sau un recipient special adaptat cuptorului cu microunde.

Recomandarea, și concluzia în același timp ar fi aceea de a nu abuza de acest electrocasnic, atat de util vieții moderne.