Cum să reacționăm în caz de intoxicații alimentare?

0

În timpul verii riscul intoxicațiilor alimentare este la maximum. Sunt adesea ușoare, dar uneori duc la complicații care pun viața în pericol.

Cum se recunoaște simptomele și se vindecă?

Intoxicația alimentară se datorează consumului de alimente contaminate cu agenți patogeni cum ar fi bacterii, viruși sau paraziți. Principalii vinovați sunt bacteriile alimentare care eliberează toxine, substanțe dăunătoare organismului în alimente contaminate. Alimentele cele mai des implicate sunt ouăle, carnea, preparatele reci, peștele, fructele de mare și produsele lactate.

Multe cauze pot explica această contaminare cum ar fi: data de expirare a produsului, o întrerupere a lanțului rece în timpul depozitării sau gătitul necorespunzător. Căldura favorizând înmulțirea multor bacterii!

Cum se manifestă această intoxicație alimentară?

Aceasta  poate fi f rapidă sau lentă. Simptomele apar de la câteva ore la 72 de ore după ingestia alimentelor. Simptome:

– Vărsături

– Diaree

– Febra

– Dureri abdominale

– Deshidratarea.

Remedii. Dacă toxinele ingerate sunt virulente (prezența febrei, diareea sângeroasă sau deteriorarea stării generale), intoxicația poate necesita utilizarea unor antibiotice specifice. Din fericire, acest lucru se întâmplă foarte rar. Într-adevăr, de cele mai multe ori, intoxicația ia o forma ușoară și continuă singură după o zi sau două. Luarea de medicamente nu este necesară, dar puteți lua măsuri simple de dietă pentru a promova vindecarea.

Măsuri alimentare care trebuie luate în caz de intoxicație alimentară

Ar trebui inițial să se bazeze pe carne și pește slab (de exemplu, curcan, merluciu) și alimente amidonice (orez alb, paste făinoase, cartofi fierți). Când există o îmbunătățire, începeți să mâncați din nou fructe și legume, dar numai în formă gătită. Apoi, puteți să le începeți să le consumați din nou și să reintroduceți treptat celelalte alimente la mese. Punctul central este hidratarea. Diareea provoacă o pierdere semnificativă de apă și săruri minerale. Prin urmare, este necesar să beți mult, dar nu oricum: este necesar să beți cantități mici de lichid lent de câteva ori pe zi. Apelați si la probiotice pentru a reface flora intestinală.

Lucruri de evitat

În primul rând, nu luați medicamente anti-diaree fără sfatul medicului. Într-adevăr, în cazul administrării acestui tip de medicament în caz de diaree infecțioasă, aceasta va cauza o încetinire a materialului infectat în tractul digestiv și acest lucru poate duce la apariția abcesului sau rupturii digestive. În al doilea rând, nu provocați vărsături, deoarece nu va ajuta să se vindece mai repede. Să nu mai vorbim că sucurile gastrice pot irita gâtul și esofagul.