Ceaiul de anghinare, recomandat persoanelor care vor să slăbească

0

Denumirea știinţifică: Cynara scolymus.

Prezentare. Anghinarea este o plantă perenă, cu frunze mari, spinoase-sticloase-

albicioase. Aparţine familiei compozitelor. Datorită calităţilor sale, medicinale și nu numai, această specie de anghinare este cultivată. Poate atinge doi metri înălţime și are, de obicei, multe ramificaţii. Florile sunt mari, asemănătoare cu niște capitule, colorate în roșu-violaceu. Anghinarea provine din zona Mării Mediterane. Receptaculii florali și solzii cărnoși ai inflorescenţei sunt folosiţi în bucătărie, la gătit, fiind consideraţi legume, zarzavaturi. Pentru terapii se recoltează în primul rând florile, dar și limbul frunzelor. Preparatul principal care se obţine din anghinare este infuzia. Eficientă în tratamente este și tinctura de anghinare.

Substanţe active importante: cinarină, oxidaze, polifenoli, flavone, vitaminele A,B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri.

Întrebuinţări. Anghinarea se folosește în gastronomie, în terapii, dar poate fi întâlnită și ca plantă ornamentală. Naturiștii recomandă ca anghinarea să fie consumată crudă, fiind ușor digerabilă și având reale proprietăţi dietetice (este antitoxică, elimină

surplusul de colesterol). Anghinarea ajută la buna funcţionare a bilei și a ficatului,reduce glicemia, reglează activitatea rinichilor, mărește pofta de mâncare, are acţiune antimicrobiană. Dă rezultate bune în tratamente privind nefritele, enteritele, hemoroizii, anghina pectorală, ateroscleroza, hepatitele cronice, cirozele hepatice, infecţiile intestinale, surmenajul.

Anghinarea din flora spontană (Scolymus hispanicus) ajunge până la un metru înălţime,  are tulpină  ramificată,  frunze  spinoase,  flori  galbene,  rădăcină  cărnoasă și aromată. Înflorește din iunie până în septembrie. Florile sunt recomandate în tratamentul insuficienţei hepatice, precum și în tratamentul eczemelor cronice. Au și efecte diuretice. Forma pentru tratament – ceaiul. Acţionând asupra organelor care se ocupă de chimia organismului, anghinarea este o plantă medicinală des utilizată, fiind și un bun detoxifiant. De altfel, anghinarea este o materie primă importantă pentru industria farmaceutică, compușii de anghinare fiind incluși în structura multor medicamente.