Ceaiul biologic

0

Acest ceai oferă numeroase arome învăluitoare, fermecătoare, de neuitat. Ceaiul bio provine din regiunile unde folosirea pesticidelor sau a altor produse chimice este strict interzisă. Criteriile de selecție sunt dictate de Uniunea Europeană.

Ceaiul negru, verde sau alb, ceaiul de China, din Japonia,  din Ceylon, din India sau din Africa de Sud oferă cea mai bună selecție de ceaiuri bio. Virtuțile lor sunt cunoscute de sute de ani, și trebuie mereu descoperite.

Ceaiurile din Ceylon si Sri Lanka se cultivă la 500m altitudine, în grădinile micilor producători. Arborii de ceai se cultivă împreună cu piperul, vanilia și scorțișoara.

Ceaiurile verzi au o notă vegetală, ceaiurile negre au o notă lemnoasă, ceaiurile roșii au o savoare dulce. Rezultat al agriculturii biologice, ceaiurile și infuziile sunt compuse din uleiuri esențiale și arome naturale pentru a garanta o calitate excepțională. Ceaiul se cultiva în diferite cooperative, are proprietăți organoleptice proprii, definite de zona în care s-au cultivat, de pregătirea profesională a producătorului.

Băutura roșie (ceaiul roșu) este considerată in Africa de Sud ca băutură națională. Este consumată sub formă de infuzie de populațiile indigene de 300 ani. Băutura roșie pe care v-o propunem este cultivată pe platoul Bokkeveld la 400km de Capul Nord. Solurile nisipoase, alternanța dintre iernile reci și umede și verile călduroase și uscate procură acestei băuturi un parfum subtil ușor vanilat.

Culoarea ceaiului

Cele patru culori ale ceaiului  provin din gradul de oxidare al frunzelor. Odată frunzele  culese  pigmenților frunzelor începe în mod natural. Blocând oxidarea sau lăsând să-și facă efectul, se obțin diferite culori :

Ceaiul verde : ceai neoxidat

Ceaiul negru : ceai oxidat

Ceaiul bleu-verde (sau Wu Long) : ceai semi-oxidat

Ceaiul alb : ceai oxidat natural

Cum se degustă ceaiul ?

Munca unui degustător de ceai poate este destul de dificilă. El trebuie să evalueze:

Mirosurile : vegetale / verde, marin, floral, fructal, picant, lemnos…

Textura : astringenta, rotundă, suplă, catifelată…

Cel mai răspândit in Occident este ceaiul negru. El a suferit o oxidare completă. Se poate conserva mai mulți ani fără să-și piardă savoarea. Este de asemenea ceaiul care conține cel mai mult tanin. Istoric, este ceaiul de comerț dintre Asia și Occident, ceea ce influențează calitatea, pentru că marile firme cer un randament mare și un preț mic. În Occident ceaiul negru este foarte adesea parfumat și de joasă calitate, mai ales când este vândut la pliculețe, în cantități mari. În firmele de renume, ceaiul negru este obținut prin metodele agriculturii ecologice, chiar și fructele, plantele și condimentele folosite pentru a-l aromatiza.

Ceaiul verde este un pic oxidat în afara procesului de fabricație, conservând astfel intacte proprietățile sale. Este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice mai eficiente decât cele ale ceaiului negru. Ceaiul verde este bogat in tanin și theină, dar polifenolii antioxidanți îi dau ceaiului verde aroma  și gustul amărui specific. Ceaiul verde conține de asemenea vitamina C și o catehină specială, substanță care îi conferă proprietăți mai puternice decât cele ale unui simplu antioxidant. Ceaiul verde conține un acid a cărui activitate asupra creierului a arătat o reducere a stresul mintal și fizic și are de asemenea un efect relaxant.