Ce alimente sa evitam in caz de diabet.

0

Cea mai întâlnită forma de diabet este cea de tip 2 și este cauzat de stilul modern de viață : mâncare multă, grasă, zahăr în exces, fumat, stres, sedentarism. Apare în general la maturitate, după vârsta de 45 de ani cu preponderență în rândul bărbaților. Se estimează în Romania aproximativ 2 milioane de bolnavi de diabet și tot atâția care încă nu sunt diagnosticați.

În momentul în care insulina produsă de pancreas este insuficienta sau nu-și mai îndeplinește funcția nivelul de zahăr din organism crește simțitor, fapt ce duce la instalarea diabetului.

Sfaturi pentru a ține sub control diabetul

– Măsurați-vă glicemia

– Faceți o vizita frecventă la medicul specialist, o dată la 3 luni

– Faceți sport și mișcare. Evitați sporturile extreme mai ales în cazul tensiunii arteriale

– Fiți responsabili, mâncați sănătos și fără excese.

Evitați toate alimentele care ridică rapid și semnificativ insulina: inclusiv fulgi de porumb, pâine albă (care trebuie evitată complet), orez alb gătit rapid, miere, batoane de ciocolată, produse de cofetărie, băuturi dulci și cartofi în toate formele lor. Dimpotrivă, toate produsele alimentare neprelucrate sau puțin procesate sunt bune: nu fructe prea coapte (atenție la banane), legume, leguminoase, proteină animală (în special pește gras). În ceea ce privește cerealele, aveți grijă: puteți mânca puțin ovăz, pâine de secară și orez întreg.