Catina și efectele ei miraculoase

0

Forme și preparate: ulei, tinctură, siropuri, preparate specifice, sucuri, extracte, capsule, jeleuri, unguente, unguente

Proprietăți medicinale ale cătinei

INDICAȚII TERAPEUTICE UZUALE
Având un efect tonic general, cătina ajută, la tratarea anumitor afecțiuni cardiovasculare;

  • tulburări digestive și indigestie;
  • asupra inflamațiilor plămânilor;
  • reduce durerea menstruală;
  • ajută la tratarea arsurilor, arsurilor solare și a așternuturilor;
  • calmează eczema;
  • utilizat împotriva gripei și a bolilor virale.

ALTE INDICAȚII TERAPEUTICE DEMONSTRATE
Controlul aterosclerozei, anemiei și scorbutului; efecte de vindecare și antiulcer.

PRINCIPII ACTIVE
Vitaminele A, B, C, E, K și caroten; minerale; carotenoide; polifenoli; alcooli acizi; zaharuri simple; proteine ​​și aminoacizi; lipide.

Un fruct bogat în nutrienți
Pe lângă calitățile sale stimulatoare și revigorante, cătina este, potrivit studiilor științifice, bogată în compuși bioactivi (3-7). Boabele sale reprezintă o sursă excelentă de vitamine (A, B1, B2, C, E, F, K și P), fitosteroli (8), flavonoide (9), antocianine (10), carotenoizi (beta- caroten și licopen în special) (11). De asemenea, conțin aminoacizi, precum și minerale și oligoelemente esențiale pentru buna funcționare a organismului, precum fier, calciu, cupru, fosfor sau magneziu.

În plus, aceste fructe de pădure conțin acizi grași nesaturați esențiali pentru organism, incluzând omega-3 (acid alfa-linolenic) și omega-6 (acid linoleic). Sunt prezenți alți acizi grași, cum ar fi omega-9 (acid oleic) și în special omega-7 (acid palmitoleic) (12).

Astăzi, sucul de cătină este foarte recomandat în medicina naturistă  datorită conținutului ridicat de vitamine. Caloric scăzut (70 kcal / 100 ml), ajută la reechilibrarea pierderilor de minerale și în special a magneziului și la refacerea energiei după sport.
Boabele de cătină sunt, de asemenea, sub formă de jeleu, gem de sirop sau suplimente alimentare.

Un efect asupra oboselii
În plus față de vitamine, oligoelementele și mineralele fructelor de cătină ajută la revitalizarea organismului și la revenirea în caz de oboseală temporară. Sunt foarte bogate în vitamina C naturală biodisponibilă (de la 100 mg la 300 mg în medie la 100 g fructe de pădure și până la 600 mg / 100 g pentru unele specii) (4, 13).

Vitamina C, un antioxidant, ajută la prevenirea oxidării celulare și îmbunătățește sistemul imunitar pentru a combate multe infecții. Astfel, fructele de cătină sunt asociate cu o acțiune eficientă asupra bolilor precum febră, gripă, alergii, răceli, oboseală, dar și scăderi tonale. Această acțiune este în special legată de proprietățile imunomodulatoare ale extractelor din această plantă.

Protecție antioxidantă puternică
Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele corpului de deteriorarea cauzata de radicalii liberi. Acestea sunt molecule extrem de reactive care, în exces, generează stres oxidativ și sunt implicate în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer și a altor boli legate de îmbătrânire.
Fructele de cătină conțin diverse substanțe antioxidante, cum ar fi flavonoide (quercetină, kaempferol, catechine, etc.), acizi fenolici și tocoferol (vitamina E), precum și acid ascorbic (vitamina C) care conferă fructelor de cătină o activitate antioxidantă, oferind astfel o acțiune anti-îmbătrânire majoră.

Cercetătorii atribuie proprietățile terapeutice ale acestei plante unor antioxidanți precum oligo-proantocianidine (OPC) și acizilor grași pe care îi conține. Aceste tanci OPC sau tancuri condensate sunt o familie de compuși flavonoizi antioxidanți găsiți în multe plante și în special în cătină.
Diverse studii științifice au examinat proprietățile antioxidante, precum și efectul pozitiv pe care îl pot avea în cazul degenerescenței retiniene sau a leziunilor stomacale.

Acțiune antiinflamatoare dovedită
Inflamația, când este cronică, provoacă disfuncții imune și metabolice în cascadă. Bogăția enzimelor și a altor componente fitochimice permit boabelor de cătină să acționeze ca un puternic agent antiinflamator.

Un mare aliat al sănătății cardiovasculare
Majoritatea studiilor care evaluează efectul fructelor de cătină pe factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (cum ar fi tensiunea arterială sau colesterolul din sânge și glucoza din sânge) au fost efectuate cu suplimente, pentru a izola ingredientele active . În general, această cercetare demonstrează o tendință de scădere a colesterolului din sânge și a nivelurilor de trigliceride. De aici rezultă efectul benefic pe care îl poate avea cătina în caz de dislipidemie.

Pentru cercetători, uleiul de cătină poate fi benefic în reducerea dislipidemiei, a riscului cardiovascular și a hipertensiunii.

Un efect hepatoprotector
Un alt aspect al sănătății legat de cătina este influența benefică asupra ficatului . Concentrația ridicată de antioxidanți, în special izorhamnetina, din frunzele de cătină și fructele de cătină îl fac un supliment excelent pentru a proteja ficatul împotriva atacurilor naturale zilnice (oxidare, toxicitate, deteriorare etc.).

Un studiu  realizat în 2017, a confirmat că extractele de polizaharide de cătină pot scădea semnificativ producția de markeri inflamatori induși de tetraclorură de carbon, cunoscuți pentru toxicitatea hepatică. . Interesant, în acest studiu, cercetătorii chinezi au raportat, de asemenea, că aceste extracte au capacitatea de a restabili sistemul antioxidant enzimatic al șoarecilor intoxicați.

Astfel, aspectele hepatoprotectoare ale extractelor de cătină pare să fie legate de proprietățile lor antiinflamatoare și antioxidante puternice.

Anticancer
Fructele de cătină au un puternic potențial anti-cancer, datorită proprietăților lor antioxidante. Prin urmare, sunt un supliment natural bun pentru integrarea în dieta zilnică pentru a preveni, dar și pentru a încetini evoluția anumitor tipuri de cancer. De fapt, această plantă este deosebit de eficientă în protejarea cancerului de sân, ficat, plămâni, colon și rect.

Fructele de cătină previn cancerul prin inhibarea dezvoltării și proliferării celulelor canceroase, inclusiv inducerea apoptozei lor (moartea celulelor)
Alte studii au arătat că antioxidanții din cătină, cum ar fi isorhamnetina, au un efect împotriva creșterii celulelor canceroase.

Un prieten al pielii
Sub formă de crema sau ulei, fructul face posibilă, printre altele, tratarea arsurilor și vindecarea rănilor și a altor răni cutanate.
În uz extern, acest ulei benefic este utilizat și de industria cosmetică pentru a regenera pielea și mucoasele și pentru tratamentul anumitor dermatite, cum ar fi psoriazisul și eczema.

Uleiul de cătină protejează, întreține și vindecă pielea. Datorită antioxidanților săi, este potrivit în special pentru pielea stresată și obosită. Vitamina F pe care o conține ajută la netezirea epidermei, stimulează regenerarea celulelor și încetinește procesul de îmbătrânire. În cele din urmă, s-a constatat că are un efect protector împotriva ulcerelor, precum și împotriva daunelor radioterapiei.

Precauții cu cătină
Deoarece fructele de cătină au fructe extrem de bogate în vitamina C (concentrație de cinci ori mai mare decât pentru kiwi și de treizeci de ori mai mare decât cea de portocală), se recomandă să nu consumi la sfârșitul zilei.

CONTRAINDICAȚII
Nu există contraindicații cunoscute.

EFECTE ADVERSE
Nu există efecte adverse cunoscute.

Interacțiuni cu plante medicinale sau suplimente

Nicio interacțiune cunoscută

Interacțiunile medicamentoase

Nicio interacțiune cunoscută cu medicamentele.