Care sunt simptomele cancerului de colon?

0

Boala evoluează lent. Pot trece și zece ani între începutul  bolii si pana la depistarea sa. În această perioadă, aproape că nu există simptome. Și dacă apar, semnalul de alarmă este cel mai adesea tacit. Cu excepția unei etape avansate a bolii.

Sângerarea nu este întotdeauna vizibilă
Principalul simptom al cancerului de colon, prezența sângelui în scaun nu este sistematică. Nu este ușor de observat. Acest sânge provine de la mucoasa intestinală, slăbit prin formarea unei tumori numite polip. Nu toate sunt canceroase. „Dintre polipii mari de peste 2 centimetri, unul din zece va deveni cancer”, spune profesorul Michel Ducreux, gastroenterolog și șef de secție la Gustave-Roussy, centrul regional pentru controlul cancerului cu sediul în Villejuif.

Unii polipi sângerează, alții nu. Culoarea sângelui poate varia în funcție de locația sa – mai degrabă roșu sau mai degrabă întunecat – iar cantitatea acestuia este mai mult sau mai puțin importantă. „Trei picături de sânge în scaun pot trece neobservate. Și dacă cantitatea de sânge este mai mare, vom avea tendința de a pune pe seama hemoroizilor “, spune profesorul Ducreux.

De aici importanța screeningului regulat pentru cancerul de colon. Testul imunologic curent, care se realizează foarte simplu dintr-o probă de scaun, identifică hemoglobina din sânge.

În plus, prezența vizibilă a sângelui în scaun ar trebui să încurajeze colonoscopia. Această examinare a colonului va face posibilă verificarea originii problemei: hemoroizi, prezența unui polip canceros sau nu etc.

Un tranzit tulburat

Un alt semnal de alarmă: tulburări digestive. Dezvoltarea unei tumori în colon poate provoca alternativ episoade de diaree și constipație. “Dacă aceste tulburări de tranzit se întind pe mai multe săptămâni, este mai bine a se consulta  medicul în vederea unei  colonoscopii.

Screening: cea mai bună prevenire

Cancerul de colon este o boală frecventă care, atunci când este detectată la timp, este bine îngrijită. Fiecare dintre noi are un nivel diferit de risc.

Risc mediu: această categorie include persoane peste 50 de ani, fără istoric familial de cancer de colon. „Aceasta este populația care se propune să fie testată la fiecare doi ani”, spune profesorul Ducreux.

Risc ridicat: această categorie este destinată persoanelor cu antecedente familiale de cancer de colon, celor cu boală inflamatorie intestinală (boala Crohn sau colită ulceroasă) sau polipi adenomatoși. „Prezența unui polip este primul pas care poate duce la cancer”, spune profesorul Ducreux. El recomandă ca aceste persoane să efectueze o colonoscopie de screening la fiecare 5 ani.

Risc foarte ridicat: se referă la cazuri de polipoză familială și boală Lynch (o boală genetică). În prevenție, o colonoscopie