Captalan – planta medicinala. Beneficii

0

Denumire știinţifică: Petasites hybridus.

Prezentare. Captalanul este o erbacee perenă din familia compozitelor. Cu o înălţime la maturitate de până la 40 cm, captalanul are frunze mari, late, consistente, ușor  cărnoase.  Înflorește  înainte  de  înfrunzire,  prin  martie-aprilie.  Rizomul,  adică tulpina subpământeană, este puternic, gros, asemănător rizomilor care trăiesc în locuri umede. Captalanul poate fi găsit pe malul lacurilor, al râurilor, prin zone mlăștinoase, fiind iubitor de apă.

Pentru aplicaţii în medicina naturistă se recoltează rizomii, frunzele și florile. Rizomii se culeg toamna, la sfârșitul perioadei de vegetaţie.

Substanţe active importante. Până în prezent, în captalan au fost evidenţiate două substanţe, cu totul deosebite ca efect terapeutic: petazina și inulina (un polizaharid).

Întrebuinţări. Sub formă de infuzie, preparatele de captalan au efecte antispastice, calmante, expectorante, vasodilatatoare, analgezice. Ceaiul de captalan se folosește în calmarea crampelor neuro-musculare, în relaxarea și regularizarea activităţii căilor respiratorii, în bolile de inimă – fiind un bun vasodilatator – și, mai nou, se încearcă utilizarea sa în tratamentul bolilor canceroase (s-au făcut deja cercetări ale căror rezultate s-au dovedit încurajatoare).

Cea mai utilizata ca și metoda de tratament este pulbere de captalan. Se obține prin măcinarea plantei prin râșnița de cafea și cernerea printr-o sită fină. Pulberea are o valabilitate de maxim 10 zile de la preparare.

• Insomnie, agitație, stres. Se iau câte 2 lingurițe de pulbere de captalan  cu 4 ore înainte de culcare. Are efecte calmante și înlătură coșmarurile.

• Colici intestinale, biliare și renale. Se bea ceai de captalan.

• Hiperemotivitate, hiperexcitabilitate. Se ia pulbere de captalan și se ține sub limbă 20 de minute.

• Nevroză, sindrom neurodistonic – se ia pulbere de captalan, pe termen lung.

• Anxietate, depresie, atac de panică. Pulberea de captalan se asociază foarte bine cu pulberea de sunătoare. Se ia de 4 ori pe zi sublingual, apoi se înghit cu lapte cald.

• Hipertiroidie. Se ia pulbere de captalan sau se face gargară cu macerat de captalan. Se poate combina cu traista-ciobanului sau sânziene galbene, în cure de 4-6 luni.

• Hipertensiune, hipotensiune. Se bea ceai de captalan preparat prin infuzie.

• Ulcer gastroduodenal, nevroză cardiovasculară. Se ia pulbere de captalan.

• Artrită, reumatism. Se ia pulbere de captalan

Atenţie – captalanul se va administra numai sub îndrumarea specialistului, a medicului, deoarece petazina poate avea efecte nedorite asupra sistemului nervos.