Bătrânișul (coada-lupului)- efecte terapeutice

0

Denumire știinţifică: Erigeron canadensis.

Prezentare. Bătrânișul este o plantă anuală, erbacee. Originară din America, acum este prezentă în toată Europa. Invazia acestei plante în Europa a început încă din secolul al XVII-lea. Face parte din marea familie a compozitelor. Frunzele bătrânișului sunt lanceolate, iar tulpina ramificată. Înflorește în lunile iulie, august și septembrie, florile având culori diverse, cum ar fi alb-gălbui, albastru, liliachiu. Crește, ca orice buruiană nedorită,  în culturi,  dar și pe terenuri părăginite,  pârloage, pe marginile drumurilor, în liziere. Apare și în variantă cultivată, mai ales ca plantă ornamentală.

Pentru  uz  medicinal  se  recoltează  planta  întreagă,  o  importanţă  deosebită având florile. Din buruiana numită bătrâniș se prepară infuzie și extract fluid, dar se administrează și sub formă de suc proaspăt.

Substanţe active importante: o grupă de uleiuri esenţiale cu miros de chimen, tanin, rășini.

Întrebuinţări.  Preparatele  obţinute  din  bătrâniș  au,  în  primul  rând,  efecte diuretice,  contribuind  la  eliminarea acidului  uric.  Sunt,  totodată,  tonifiante.  Potrivit specialiștilor,  uleiurile esenţiale obţinute din această plantă au un rol deosebit  în afecţiuni ale sângelui, determinând dezvoltarea globulelor albe. Ceaiurile de bătrâniș sunt adevărate pansamente intestinale, contribuind, în caz de hemoragii, la refacerea tractului gastro-intestinal. Totodată, bătrânișul combate paraziţii intestinali și reduce inflamaţiile care apar în sistemul urinar. Este indicat, de asemenea, în reumatisme și gută.

Notabilă   rămâne   contribuţia   sa  în   procesul   de   dezvoltare   și  întărire   a leucocitelor.