Anasonul, proprietati terapeutice

0

Denumirea știinţifică: Pimpinella anisum.

Denumiri populare: chimen dulce, chimion dulce, bădean, aniș, anison.

Prezentare.  Anasonul  este  o  plantă  anuală  aromatică,  aparţinând  familiei

umbeliferelor. Are înălţimea de 40 – 70 cm, deci este de dimensiuni reduse. Frunzele sunt puţine și rare. Florile, mici și albe, au formă de umbelă. Este o plantă cultivată de om. La recoltare se culeg seminţele (fructele). Specialiștii naturiști apreciază că în cazul anasonului sunt utile nu numai seminţele, ci și frunzele, bulbul și rădăcinile.

Preparatul principal pentru terapii medicinale este infuzia.

Substanţe active importante: ulei volatil, substanţe grase. Prin prelucrare, din

seminţele de anason se obţin următoarele produse semnificative: uleiuri eterice – în proporţie  de  2-3%,  și  substanţe  grase  –  în  proporţie  de  18-20%.  Seminţele  de anason sunt bogate în vitamine, tot complexul de vitamine B, dar și în vitamina A, precum și în calciu și fosfor. Acești compuși se găsesc și în alte părţi ale plantei, dar în concentraţii mai reduse.

Întrebuinţări.  Utilizat  în terapia  unor  boli  importante,  anasonul este un  bun

stabilizator și regulator al pancreasului, având și proprietăţi antispastice și carminative. Totodată, anasonul stimulează pofta de mâncare, reglează secreţiile pancreatice și intestinale, reglează activitatea intestinală, stimulează lactaţia la femeile care alăptează, calmează bronșitele și poate fi utilizat chiar și în combaterea viermilor intestinali. De asemenea, anasonul poate fi folosit sub formă de infuzie în combaterea colicilor la sugari (circa 30 de boabe la jumătate de litru de apă). Specialiștii fac o precizare privind utilizarea aceste infuzii: se folosește doar câteva ore deoarece devine toxică.

Potrivit specialiștilor, nici anasonul și nici extractele din această plantă nu se vor utiliza în cazul ulcerelor gastrice, gastritelor, ulcerului duodenal, enterocolitelor.

Anasonul este folosit, destul de mult, și în industria băuturilor, pentru aroma sa plăcută și pentru corectarea gustului, precum și în bucătărie.

Ca  plantă  medicinală,  anasonul  se  remarcă  în  primul  rând  prin  faptul  că

revigorează activitatea pancreasului.