Alimente biologice – cum se obțin

0

Plantele interacționează între ele: mirosul prazului alungă muștele morcovilor, în timp de mirosul morcovilor pune pe fugă fluturii care parazitează prazul. Iată un cerc totalmente natural! Alte remedii folosite cu succes în agricultura biologică sunt cele extrase din vegetale: homeopatia și aroma terapia.

Creșterea biologică a animalelor

Ca și pentru cultura plantelor, singurele medicamente folosite sunt homeopatia și fitoterapia. Aceasta evită ingerarea regulată a dozelor de antibiotice sau hormoni de creștere înghițite anterior de animalul cu care ne hrănim. Crescuți cu laptele matern, apoi cu alimente naturale, animalele care cresc în medii biologice beneficiază de o mai mare suprafață pentru a se mișca. Sunt lăsate să crească natural, apoi sunt sacrificate având grijă să nu sufere în ultimele lor momente.

Durata transportului de la abator (3 ore), localuri insonorizate, săli de odihnă, permit eliminarea toxinelor difuzate în corpul animalului după sacrificare, a stresului dinainte de sacrificare. Toți acești factori fac carnea biologică mai fragedă și mai gustoasă decât carnea obișnuită.

De ce preferăm produsele locale și de sezon?

Societatea ne-a obișnuit să consumăm roșii în decembrie provenind din Turcia și pere din Argentina în luna martie. Dar aceste cereri au un cost ecologic important; utilizarea resurselor naturale ne-reînnoibile, poluare, efect de seră… sunt toate generate de aceste transporturi inutile.

Când se face bilanțul ecologic al iaurtului cu fructe, suma kilometrilor parcurși de cel care a cules zmeura, care a adus laptele, care a fabricat borcanul, la uzină, apoi la centrele de cumpărare, la hipermarket, apoi acasă, atunci vorbim de 2400km.

Nu ar fi mai judicios și mai responsabil să mâncăm iaurt făcut la fermă, din lapte muls direct de la vacă, din satele din județ?

Vinuri și alte băuturi

Sucul de fructe făcut din culturi biologice sunt mai bogate în vitamine și minerale decât sucul tradițional. Într-adevăr, produsele așteaptă  deplina maturitate a fructelor pentru a fi culese, pentru a colecta cât mai mult vitamine, oligoelemente și săruri minerale. Odată culese, fructele și legumele sunt presate imediat pentru a le păstra savoarea.

Cu o cantitate de alcool adesea mai slabă decât berea clasică, berile biologice nu conțin aditivi. Pe bază de grâu sau hamei, aduc organismului vitamine și minerale.

Vinul bio este produs din struguri rezultați din agricultura biologică, tratat ca celelalte produse, prin homeopatie și  fitoterapie. Viile sunt plivite manual și nu sunt încălzite. Vinurile biologice nu au aditivi chimici, nu conțin sulf, acest conservant toxic conținut în vinurile tradiționale și adesea responsabile de … durerile de cap!

Produsele lactate

Laptele biologic au adepți de multă vreme, chiar și la consumatorii de produse convenționale. Iaurturile și brânzeturile au un  gust adevărat care nu se regăsește în produsele convenționale  și surprind de fiecare dată. Fără aditivi chimici, fără arome artificiale. Brânzeturile bio sunt numeroase și variate. Laptele este transformat direct după muls, ceea ce reprezintă un avantaj în ceea ce privește prospețimea incomparabilă cu cea a produselor industriale. Responsabil de întregul proces de fabricație, producătorul veghează la menținerea unei igiene perfecte, fiecare bucată de brânză este unică datorită condițiilor în care a fost fabricată.