Alimentația biologică – alimentatia viitorului

0

Legal, un produs biologic este un produs rezultat dintr-o cultură sau un mod de creștere a animalelor care nu au recurs la produsele chimice de sinteză, sau de un produs transformat în care 95% din ingrediente corespund acestor criterii.

Sunt trei mari principii care stau șa baza agriculturii biologice

  • Respect față de pământ prin rotația culturilor, alegerea semințelor adaptate climatului și terenului, interdicția de a folosi produse chimice de sinteză.
  • Respectul față de animale prin alegerea raselor, alimentația rezultată din agricultura biologică și interdicția de a folosi anumite medicamente
  • Respectul față de consumator prin vânzarea alimentelor sănătoase și bine controlate

Cantitatea mică, aproape nulă, de produse toxice rezultate din folosirea pesticidelor și a insecticidelor a fost demonstrată de numeroase analize efectuate pe produse rezultate din agricultura biologică. Produsele bio sunt renumite pentru bogăția suplimentară în substanțe nutritive. Idealul ar fi ca produsele biologice să fie consumate proaspete pentru a-și păstra toate calitățile nutritive. Nu vă feriți de aspectul produselor biologice; fructele au forme și mărimi diferite și legumele de asemenea. Asta este semnul culturilor biologice. Ambalajele din hârtie reciclată și de sticlă, arată preocuparea celor care produc alimente biologice de a utiliza materiale naturale sau reciclabile.

Agricultura biologică este mai mult decât un simplu mod de a face agricultură și creșterea animalelor. Este o stare de spirit care arată conștientizarea respectului față de om și natură. Este conștientizarea pericolelor și problemelor pe care le aduce societății noastre de consum produsele nesănătoase  și arată contribuția la protecția patrimoniului pe care îl lăsăm copiilor noștri.

Bio: de ce?

Numeroase studii indică faptul că un om  de vârstă medie ingerează 1,5 kg pe aditivi, pesticide și alți compuși nedoriți în fiecare an. Când devenim conștienți de faptul că alimentația permite corpului, creierului să funcționeze, mai avem chef să le dăm conștient hrană toxică? Un studiu recent asupra copiilor între 2 și 4 ani (grupa de vârstă cea mai expusă riscurilor din cauza proporției dintre hrană și masa corporală) indică faptul că la copiii hrăniți cu alimente biologice concentrațiile de reziduuri de pesticide este de 6 ori mai mici decât copiii hrăniți cu alimente tradiționale … avem la ce să reflectăm. În afară de rolul pesticidelor în dezvoltarea cancerului, pe care majoritatea specialiștilor a început să o recunoască, s-a demonstrat că pesticidele alterează compoziția nutrițională a plantelor, distrugând toate vitaminele sau numai o parte din conținutul lor.

Astfel, alimentele biologice sunt mai bogate pe plan nutrițional. Au și avantajul savorii. Cu alimentele bio, masa devine un moment special de descoperire a savorilor și de binefaceri.

Bio : cum ?

Când zicem întoarcere la anumite practici tradiționale, nu spunem întoarcerea la agricultura simplistă. Din contră, baza agriculturii biologice este rotația culturilor și refolosirea materiilor organice, ceea ce cere cunoștințe solide. Rotația culturilor implică cunoașterea mai multor culturi, contrar agriculturii convenționale în care agricultorul se concentrează pe o singură plantație. În plus, refuzul de a folosi ierbicidele, insecticidele și fungicidele implică cunoașterea armelor naturii și adaptarea la ele.

Cum se întâmplă acest lucru?

Natura a prevăzut prădător pentru fiecare parazit. De exemplu, gărgărițele au rolul lor, în timp ce ariciul se hrănește cu melcii grădinilor de legume. Aceste animale sunt deci introduse în culturile biologice. Recursul la aceste metode naturale aduce o rată de succes de100%.