Acupunctura – remediu naturist contra durerilor articulare

0

Acupunctura a fost folosită de câteva decenii ca terapie complementară pentru ameliorarea durerilor articulare. Care sunt beneficiile sale?

Știți cum acupunctura ajută la calmarea durerilor articulare? Acupunctura este fundamentul medicinei tradiționale chineze. S-a practicat mii de ani pentru ameliorarea multor dureri și patologii.

Deși ignorăm mecanismele responsabile de acțiunea terapeutică a acestei ramuri a medicinei alternative, acupunctura este practicată și în Occident. Pacienții care îl folosesc pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții sunt numeroși.

Pe ce se bazează acupunctura?
Mecanismul de acțiune al acupuncturii este cu siguranță necunoscut. Cu toate acestea, mai multe studii demonstrează modificările fiziologice care apar după acest tratament, în special în cazul durerilor articulare.

Acupunctura se bazează pe un set de procese care stimulează anumite puncte anatomice folosind diferite tehnici. Printre acestea din urmă, cel mai cunoscut și cel ale cărui beneficii pentru sănătate au fost cel mai bine studiate – este cel al acelor fine care sunt introduse în piele într-un mod special. Acest lucru este destinat să amelioreze durerea de anumite boli.

Înţeparea cu acele speciale determină eliberarea în sistemul nervos central de endorfine (hormoni cu efecte benefice, important fiind cel analgezic). La rândul ei, durerea periferică produsă de ace duce la o “uitare” a durerii de bază.  Acestea sunt de cinci tipuri puncte, care o data atinse, ajuta la ameliorarea/tratarea durerii:punctele de tonifiere, puncte de dispersie, puncte care reglează/ moderează, puncte alarmă, puncte de trecere – permit scurgerea de energie vitală atunci când se află în exces şi afectează un organ.

Durerile articulare

Peste 70% dintre femeile de peste 35 de ani suferă de dureri articulare, potrivit unui studiu realizat de Fundația Internațională de Osteoartrită. Acest tip de tulburare afectează sistemul musculo-scheletic. Atacă și articulațiile, responsabile de mobilitatea oaselor genunchiului, gleznelor, șoldului sau încheieturilor. Când durerea articulară este foarte intensă, este dificil să efectuezi activități la fel de fundamentale precum mersul pe jos sau șederea pe un scaun.

Durerea articulară prezintă o senzație de înțepătură și rigiditate. Aceasta limitează mișcarea articulațiilor din cauza inflamației care se produce în zona afectată. Această limitare interferează semnificativ cu calitatea vieții, făcând dificile activitățile și sarcinile zilnice.

Unele simptome ale durerii articulare sunt:

Inflamatii, caldura si roseata articulatiei
Erupții, pete purpurii
Durere în piept, dificultate de respirație
Dureri abdominale
Febra, transpiratie sau frisoane

Osteoartrita este unul dintre principalele tipuri de dureri articulare care provoacă dizabilitate. Este un pacient degenerativ în care cartilajul este deteriorat treptat, lăsând articulația expusă. Oasele se uzează din cauza frecării. Aceasta provoacă durere severă și rigiditate în articulație.

Eficacitatea acupuncturii pentru ameliorarea durerilor articulare

Osteoartrita este doar unul dintre principalele tipuri de îngrijiri articulare dure provocând dizabilitate. Este un pacient degenerativ în îngrijirea cartilajul este deteriorat tratat, lăsând articulația expusă. Oasele se uzează din cauza frecvenței. Această cauză durează severă și se rigidizează în articulație.

Vârsta, excesul de greutate și moștenirea genetică sunt factori predispozanți la artroză. O schimbare a stilului de viață poate ajuta uneori la îmbunătățirea simptomelor. Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat eficacitatea acupuncturii ca terapie alternativă în tratamentul artrozei.

O revizuire sistematică colectată în baza de date Cochrane Health a arătat că acupunctura poate reduce ușor durerea și poate îmbunătăți funcția fizică la pacienții cu osteoartrită.

Am împărțit pacienții în 2 grupuri. Un grup a primit tratament de acupunctură și al doilea grup a fost pur și simplu observat (fără tratament). După 8 și 26 de săptămâni, pacienții supuși tratamentului de acupunctură au raportat ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției fizice în comparație cu grupul netratat.

Acupunctura are efecte vizibile împotriva durerilor de spate, durerilor musculare și articulare, afecțiunilor ginecologice, afecțiunilor psihice și neurologice, sinuzite, stresului, oboselii cronice.