4 efecte nocive ale soarelui asupra pielii

0

Soarele este fundamental pentru viață. Aduce numeroase beneficii: susține viața fotosintetică a plantelor și ajuta la produce vitaminei D. Cu toate acestea, pentru a ne bucura de beneficiile soarelui, trebuie să moderăm expunerea la soare, pentru a evita efectele nocive asupra pielii noastre.

Da … Deși este bine să vă expuneți la soare, există o limită care nu trebuie depășită dacă doriți să vă păstrați pielea, ochii și sănătatea în general de efectele nocive ale soarelui.

Principalele consecințe negative ale expunerii excesive la soare pe piele sunt:

– apariția ridurilor
– apariția petelor
– îmbătrânirea prematură
– arsuri solare și arsuri
– reacții fotoalergice
– cancer de piele
În restul acestui articol, să vedem mai detaliat care sunt cele patru efecte dăunătoare ale soarelui asupra pielii. Luați în considerare aceste informații atunci când sunteți expus la soare!

1. Arsurilor solare

Radiația solară este unul dintre principalele efecte nocive ale soarelui pentru pielea noastră. Aproape toată lumea a experimentat cel puțin o dată în viață simptomele neplăcute ale arsurilor solare pe pielea lor. După o zi la soare la plajă sau la munte, fără a-ți proteja pielea, este greu să uiți senzația de disconfort și durere pe care o simțim în timpul nopții și zilele care urmează.

Atunci când prindem o arsură solară, pielea se înroșește și apar uneori bășici. Pielea este foarte fierbinte, iar atingerea simplă a hainelor este suficientă pentru a simți durere. În unele cazuri, arsurile solare pot provoca febră și deshidratare. Iar în cazurile cele mai extreme, arsurile pot fi de gradul doi.

Razele UVB provoacă arsuri solare. Aceste raze provoacă o îngroșare a epidermei: este o reacție de protecție a pielii împotriva radiațiilor solare. Simptomele apar la câteva ore după expunerea la soare. Intensitatea variază în funcție de mai mulți factori, în special în funcție de fototipul pielii.

2. Îmbătrânirea prematură, unul dintre efectele dăunătoare ale soarelui
Efectele nocive ale radiațiilor solare se acumulează, chiar dacă expunerea este de intensitate scăzută.

Unul dintre cele mai vizibile efecte în timp este îmbătrânirea prematură. În 90% din cazuri, îmbătrânirea prematură este legată de expunerea la soare: razele UVA pătrund în piele până la derm și provoacă pigmentarea rapidă și tranzitorie prin întunecarea melaninei.

Apariția petelor și a ridurilor sunt simptome ale îmbătrânirii premature a pielii. Apariția acestor simptome se datorează deteriorării colagenului și elastinei, deteriorare care este legată de expuneri solare repetate și excesive.

Pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, este necesară aplicarea de protecție solară pe tot parcursul anului împotriva razelor UVA, nu doar vara. Protejați-vă de fiecare dată când vă expuneți pielea la lumina soarelui.

3. Alergia la soare

Poate părea un fenomen ciudat, deoarece soarele este un element care este prezent în viața noastră în orice moment. Și totuși, există multe persoane care sunt alergice la soare: alergia la soare afectează 20% din populație.

De fapt, alergia la soare este legată de o alergie la un alt agent (alergie la un aliment, alergie la piscinele cu clor, alergie la o cremă, alergie la un medicament sau alergie la un țesut). Reacția este activată mai târziu atunci când persoana este expusă la soare.

4. Cancerul de piele, cel mai grav dintre efectele nocive ale soarelui
Expunerea la soare poate provoca, de asemenea, cancer de piele din cauza afectării celulare cauzate de razele UVB.

Câțiva factori pot provoca cancer de piele.

Expuneri repetate și excesive la soare. Zonele cel mai probabil să dezvolte cancer de piele sunt cele mai expuse la soare, adică fața, mâinile și gâtul.
Arsurile solare. Arsurile solare cresc foarte mult riscul de a suferi de cancer de piele.
Fototipul pielii. Tipul de piele joacă, de asemenea, un rol decisiv: riscul este mai mare pentru persoanele cu o piele și ochi corecte.
Factorii genetici și vârsta. Istoricul familial al melanomului este un alt factor important, la fel ca vârsta. Persoanele de peste patruzeci de ani au mai multe sanse de a dezvolta cancer de piele.
Melanoamele și carcinoamele sunt cele două tipuri principale de cancer de piele.

Melanomul este un cancer de piele foarte agresiv și foarte malign.
Un carcinom, cel mai frecvent cancer de piele, evoluează de obicei lent și este mai ușor de tratat.