Produse bio pentru un stil de viata sanatos

0

Ce este un produs bio? Agricultura biologică cunoaște o dezvoltare fără precedent. Deși este încă marginală. Există totuși un număr important de ferme agricole certificate ca fiind biologice. Alimentele care rezultă din acest mod de producție sunt numite alimente biologice. Există reguli clare care au fost stabilite pentru a certifica un produs ca fiind biologic. Astfel, pentru producția de alimente care se vor numi biologice, următoarele reguli sunt obligatorii.

Agricultura biologică

Agricultura biologică presupune un mod de a cultiva pământul ameliorând fertilitatea pe termen lung. Metodele de producție respectă ciclul natural și ecosistemele solului și mediului înconjurător.

Cele 3 reguli ale agriculturii biologice

  1. Fără pesticide sau ierbicide de sinteză
  2. Fără fertilizanți de sinteză nici nămol de epurare
  3. Fără semințe provenite de la OGM.

Reziduurile de pesticide de la suprafața fructelor și legumelor biologice sunt aproape inexistente. Dar nu renunțați prea repede l alimentele tradiționale. Supuse normelor guvernamentale, cantitatea de pesticide în cazul lor este atât de mică încât ele nu prezintă un pericol real pentru sănătate.

 

Creșterea biologică a animalelor

Pentru a produce carne de vită, de porc sau de pasăre biologice, crescătorii trebuie să le dea animalelor condiții de viață adaptate comportamentului lor natural: spațiu în care să se miște, lumina solară și aer curat. Animalele trebuie să fie hrănite cu alimente cultivate conform normelor biologice.

Cele trei reguli ale creșterii biologice:

  1. Fără antibiotice, nici hormoni de creștere
  2. Fără făină animală în regimul alimentar
  3. Fără suprapopulație animală în spații închise.

 

Produse alimentare transformate

Pentru a merita numele de biologic, alimentele care au suferit transformări (cum ar fi pâinea sau brânza) trebuie să provină dintr-o agricultură biologică sau dintr-o zootehnie biologică. Textura, culoarea și gustul trebuie să reflecteze numai caracteristicile naturale ale ingredientelor folosite.

Cele 3 reguli ale transformării biologice

  1. Fără coloranți artificiali, arome artificiale și fără aditivi de sinteză
  2. Fără agenți de conservare de sinteză
  3. Fără iradieri pentru conservare.

 

În țara noastră, veți găsi „biologic” , „bio” sau „organic” pe etichetele produselor, aceasta înseamnă ca ele corespund normelor enunțate mai sus.

Exemple de produse bio:

În alimentație:

  • Fructe și legume
  • Cereale
  • Carne
  • Făină
  • Lapte și produse lactate
  • Paste și orez
  • Ciocolată

 

Haine și produse folosite în casă:

  • Haine de bumbac bio, de lână, de mătase, de in
  • Detartranți, dezinfectanți și detergenți bio.

 

Îngrijire personală, cosmetice:

  • Săpun
  • Produse de toaletă și machiaj

Avantajele unei alimentații biologice

Legumele bio conțin:

  • Mai puțină apă decât legumele clasice, sunt mai consistente și mai sățioase
  • Vitamina C în legume și fructe
  • Fier și magneziu in anumite legume
  • Proteine în cereale
  • Omega 3 în carne și produsele lactate

Avantajele fructelor bio

Fructele bio pot fi consumate cu coajă, pe când fructele tradiționale trebuie să fie decojite pentru a evita ingerarea produselor chimice. În coajă se află cele mai multe substanțe nutritive și vitamine.

Cum sa aflăm dacă un produs este bio?

Trebuie să aibă o sigla gen „agricultură biologică” sau cu mențiunea Agricultură biologică sau Produs obținut din agricultura biologică.

Aceasta este tendința ultimilor ani: fructe și legume, produse lactate, carne, dar și cosmetice, produse de întreținere; bio face parte integrantă din viața cotidiană.